Grandioos Gala Concert 2008

Muziekvereniging De Harmonie "in concert" met Di Gojim

(Alle vertoonde foto's van het concert zijn gemaakt door Lenus van der Broek,
waarvoor onze hartelijke dank)

Nederlands meest toonaangevend klezmerorkest Di Gojim en muziekuitgeverij Gobelin bieden hafabra-orkesten de mogelijkheid hun jaarlijkse uitvoering tot een belevenis te maken. Arrangeur Sjaak van de Reijden bewerkte de mooiste Jiddische melodieën. Zijn arrangement van Bessarabyanke is een nationale en internationale hit. Dit aanbod is een unieke kans om kennis te maken met de rijke traditie van de Jiddische klezmer-muziek, waarin blaasorkesten een belangrijke rol hebben gespeeld. Al sinds 1998 concerteert Di Gojim met diverse ensembles waaronder Soli Brass en het Frysk Jeugd Orkest en werkt samen met bekende dirigenten als Jan Holtrop. Theo Brouwer en Thijs Oud. En afgelopen vrijdagavond dus met “De Harmonie” uit Wolvega.

Het programma voor de pauze nam De Harmonie voor haar rekening. Een nieuwe dirigent een nieuw programma. Jan Wijenberg startte het programma met de mars “ Adventures of the Beaume” van Harrie Janssen. Harrie Janssen schreef 'Adventures of the Beaumé' ter gelegenheid van het 50 jarige huwelijksjubileum van zijn ouders.

De componist heeft met de mars zijn herinneringen aan het ouderlijke huis, en vooral aan het beroep van zijn ouders weergegeven. De familie Janssen verdiende de kost als binnenvaart schippers. 'Beaumé' was de naam van het vrachtschip van zijn ouders. Het eerste deel van de mars beschrijft de avonturen die ze meemaakten voor de sluis, om de haven van Antwerpen te bereiken. Om hier door te komen gold het recht van de sterkste en brutaalste. De vader van de componist had hierin veel steun van de oudste dochter van het gezin. De thema's in het trio weerspiegelen de onbekommerde jeugd, de plezierige sfeer en de warmte en toewijding in huize Janssen.

Niet alleen een nieuwe dirigent, ook een nieuwe presentator, Tim Zeegers kondigde de nummers op humoristische wijze aan en zou later op de avond ook nog samen met Di Gojim een spontaan optreden verzorgen.

Vervolgens “Legend of Flathead Lake”. Ook Amerika kent, in navolging van Loch Ness, haar monster met alle sterke verhalen eromheen. Dit Amerikaanse monster werd in 1889 voor het eerst gezien door de kapitein van een toeristenboot, varende op Flathead Lake in de staat Montana. Wittrock schildert niet enkel de gebeurtenissen maar kruipt in de huid van het monster. Het programmatische werk beschrijft op vaak ontroerende en soms angstaanjagende wijze het leven van Montana Nessie. Aanknopingspunten in dit werk zijn de geboorte (het begin), de eerste levensfase met oerkreten (allegro) en de verwondering en bewondering van de natuur, werd vertolkt door Vivian Laarhuis met een prachtige hobosolo. Het tweede gedeelte symboliseert de spanning tussen mens en monster tijdens de spannende boottocht op Flathead lake. Het derde deel brengt het monster aan het dansen in een aandoenlijke wals vol ironie en zelfspot. Rode draad en afsluitend thema zijn de angst en boosheid van Montana Nessie op de vrijheidsinbreuk. Een meesterwerk met prachtige solo’s van Marijke Zijlstra op fagot, Gea Koopmans op dwarsfluit en Gert Jan Mans op trompet, waarin het orkest tot uitersten werd gebracht door Jan Wijenberg.

Daarna volgde het Spaans temperament in “El Camino Real”  El Camino real werd in 1984/85 in opdracht gecomponeerd door en voor de 581e Air Force Band en hun commander Lt. Col. Ray E. Taylor. Het eerste deel is gebaseerd op de Jota, een hartstochtelijke snelle maar gratievolle Spaanse volksdans, terwijl het tweede contrastrijke deel is afgeleid van de Fandango. Ook hierin soleerde Vivian Laarhuis op haar hobo. De gebruikelijke vorm is hier echter belangrijk gewijzigd zowel in tijd als in tempo. In het gehele stuk volgt de muziek een traditioneel driedelig patroon: snel-langzaam-snel.

Het eerste deel van het concert werd afgesloten met “A tribute to George Gershwin”
arr. K. Mark & G. Buitenhuis. Een tophit van Gershwins meest fascinerende melodieën met o.a. Summertime, I've got rhythm, Strike up the Band, Swannee, An american in Paris, Wonderful. Een 12 minuten durende medley met geweldige solo''s van Jan-Yme de Boer op trompet en Jeroen Bakker en Timon van der Vegt op slagwerk.

Hafabraspektakel met “De Harmonie”en “Di Gojim”. Di Gojim is een door zes “diepfriezen” gevormd ensemble bestaande uit, Jaap Mulder, Sjaak van de Reijden, Jacob Sijtsma, Erik Roelofsen, Joris van Beek en Vincent Knaven, dat de joodse muziektraditie nieuw leven inblaast. Deze enthousiaste groep maakt al jaren furore met de klezmer muziek.

De grootste kracht van Di Gojim is hun enthousiaste manier van muziek maken, zowel alleen als samen met het orkest. Het orkest, onder leiding van Jan Wijenberg werd door dit enthousiasme meegenomen in de nummers Bessarabyanke, Rumenye, Rumenye, Klesmer Discovery en Ale Brider.

Een groot feest, waarin de Harmonie Di Gojim begeleide en waarin zij met humor en muzikale klasse de zaal “plat” kregen. Een concert waarin “De Harmonie” zich weer eens van een andere kant heeft laten zien. Diep respect ook voor de nieuwe dirigent Jan Wijenberg, die zijn orkest op geweldige wijze door het concert heeft geloodst. Een gedegen voorbereiding en een geweldige concert.