Geweldig mooi Gala Concert

dsc_8940.jpg - 53.67 Kb In het totaal vernieuwde Victoria Park opende de Harmonie onder de enthousiaste leiding van Jan Wijenberg het Gala concert 2010 met de Valley of the Pinios. Gelegen bovenop de hoge kalkrijke zandsteenrotsen, liggen de kloosters van Meteora, één van ’s werelds heiligste sites. Meteora, wat grieks is voor ‘rotsen in de lucht’, is gelegen in het Noorden van Centraal Griekenland en kijken uit op de vallei van de Pinios. Deze kloosterorden die zich er nu bevinden, vinden hun oorsprong in vluchtelingen die een schuilplaats zochten voor de religieuze onderdrukking tijdens de Turkse overheersing. Deze arendsnesten boden hen een schuilplaats hoog boven het ruige terrein. Met dit gegeven in het achterhoofd heeft componist Kevin Houben ‘Valley of Pinios’ gecreëerd. Je hoort als het ware de wind rond de kalkrotsen kolken. Het sacrale van de kloosters, de gebeden, de eenzaamheid, … maar ook de weidsheid van de vallei en de pracht van de natuur.

Na deze indrukwekkende openening ging men naar de overzijde van de Oceaan, naar St. Peters Lutheran College, Ross Roy van Jacob de Haan. Ross Roy is de naam van de laat 19e eeuwse monumentale villa, waar in 1945 het "St. Peters Lutheran College" is gesticht. De villa is altijd het symbool voor de school gebleven. Je hoort de verschillende fases die de leerlingen doorlopen tijdens hun schooljaren zoals vriendschap, begrip en natuurlijk de eerste verliefdheden, te horen in een mooie altsax solo. De oriëntale klanken, die de overgang vormen naar het slotthema, zijn symbolisch voor de diversiteit van culturen op deze school.

Arjan Jongsma (15), afkomstig uit Drachten, maakt deel uit van de Talentenklas van de Ferwerda Academie in Drachten en soleerde deze avond samen met de Harmonie. Sinds september 2009 krijgt Arjan eveneens les op het Prins Claus Conservatorium. Arjan heeft al vele prijzen gewonnen o.a. een 1e prijs tijdens de Nationale Finale van het Prinses Christina Concours. Het publiek heeft genoten van het schitterende spel van Arjan in het Marimbaconcert van Ney Rosauro. Klasse, we zullen in de toekomst nog veel van hem horen. Na deze solo nam Jan Wijenberg het publiek mee naar een geheel andere werend, naar Mantua. Het werk begint met de terechtstelling van de Tiroolse held, Hofer. Terwijl hij sterft, gaat zijn leven in een flits aan hem voorbij. Hofer werd geboren in de kroeg van zijn vader in de buurt in Passeier, Tirol. Na diverse overwinningen met zijn rebellen werd Hofer door de Oostenrijkse keizer benoemd tot gouverneur van Tirol. Uiteindelijk werd hij verraden en naar Mantua gebracht, waar hij op 20 februari 1810 werd geëxecuteerd. Een schitterend stuk muziek waarin het geweld wordt afgewisseld met prachtige langzame koraalachtige passages.Na de pauze werd gestart met een “echte” mars de K.M.K.Mars opgedragen aan de Kapitein Rocus van Yperen voormalig directeur van de Koninklijke Militaire Kapel. Hierna kwam Tom van Noord. Tom is professioneel klarinettist. Na zijn studie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag begon hij zijn loopbaan in 1977 bij de Koninklijke Militaire Kapel te Den Haag. Na opheffing van dit orkest is hij in 2005 bij de JWF kapel in Assen terecht gekomen. In 2006 is hij overgestapt naar het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht in Amersfoort, waar hij nog steeds met heel plezier werkt. Tom trad op als solist bij Mayim en Artie Shaw . Schitterend om naar te luisteren, het gemak waarmee hij improviseert en speelt. Van Mayim naar Alladin, hierin nam de Harmonie het publiek mee door Arabische nachten, men hoorde een aankondiging van een huwelijk met vervolgens de prachtige melodie van A Whole New World. Je hoorde de donkere nacht met uiteraard een gelukkig slot. In Tintin werd de expeditie uitgebeeld die in Peru een heilig Incagraf opent, de mummie van Rascar Capac ontvreemdt  en zich daarmee de vloek van de zonnegod op de hals haalt, Verder hoorde men  Professor Zonnebloem, en de vriendschap tussen Kuifje en zijn hond Bobby. Na French Festival werd het concert afgesloten met de toegift Bessarabyanke. Bloemen voor de beide solisten de presentator Bauke Modderman en uiteraard dirigent Jan Wijenberg. Ondanks de korte voorbereiding kan De Harmonie toch weer terug kijken op een bijzonder geslaagd concert. Met dank aan de inzet van zowel dirigent Jan Wijenberg en “zijn” muzikanten. ( Alle foto's zijn van Lenus van der Broek)