Archief 2009

Spetterend galaconcert van “De Harmonie” met Linda Wagenmakers!

dsc_2281.jpg - 426.11 Kb
fotoreportage Lenus van der Broek

Geweldig, sprakeloos, om stil van te worden, volgend jaar kom ik weer, fantastisch een wereldpremière in Wolvega, zomaar enkele opmerkingen van de vele enthousiaste toeschouwers op het gala concert van ‘De Harmonie”. “De Harmonie” onder leiding van dirigent Jan Wijenberg, start de muzikale avond met Elsa’s Procession van Richard Wagner. Het verhaal in de opera Lohengrin draait om de liefde tussen de Zwaanridder en de jonge Elsa van Brabant. Elsa's Procession klinkt in de opera wanneer Elsa langzaam de trappen van de Kathedraal oploopt waarin ze met de Zwaanridder zal trouwen.

Wereldpremière “Keuren“ op Gala concert

Muziekvereniging “De Harmonie” oefent voor wereldpremière “Keuren“ in aanwezigheid van de componist Carl Wittrock 

 img_2248.jpg - 1.43 Mb Afgelopen woensdagavond was componist Carl Wittrock aanwezig bij de repetitie van De Harmonie. Hij gaf een toelichting op "Keuren" en hoe hij tot deze compositie was gekomen. Na afloop gaf hij aan blij verrast te zijn met hetgeen "De Harmonie" in zo'n korte tijd heeft bereikt.  img_2251.jpg - 1.78 Mb
Carl Wittrock, componist van "Keuren" en dirigent Jan Wijenberg    Carl Wittrock geeft uitleg over "Keuren". 

In dit speciale jubileumjaar “Stellingwarf 700” heeft ook muziekvereniging “De Harmonie” uit Wolvega gemeend iets speciaals te moeten doen. “Een muziekstuk laten componeren voor een unieke gelegenheid en dit laten arrangeren voor ons eigen harmonieorkest, is toch een schitterende ervaring voor een muziekvereniging!” aldus dirigent Jan Wijenberg.

Met de steun van de Stichting “Stellingwarf 700” kreeg het idee al snel vaste vormen. 

De componist Carl Wittrock, geen onbekende in de muziekwereld, werd bereid gevonden hiermee aan de slag te gaan. “Een aantal maanden zijn voorbij gegaan sinds het geven van de compositieopdracht en het begon spannend te worden of het werk op tijd klaar was, maar het resultaat mag er zijn!” zegt Wijenberg. Het unieke muziekstuk heeft de titel “Keuren” gekregen. De titel vind zijn oorsprong in het landrecht van Stellingwerf uit de 14e eeuw. Het landrecht bestond uit tien rechtsregels, keuren genaamd, die eerder dit jaar ontdekt werden in het Gelders Archief in Arnhem.  Deze rechtsregels zijn vastgelegd in opdracht van de ‘stellingen’, de rechters/bestuurders van de landsgemeente Stellingwerf. Deze rechtsregels bevatten bepalingen op het gebied van strafrecht en erfrecht. Vooral sommige strafrechtelijke bepalingen maken een archaïsche indruk. Dit geldt in het bijzonder voor de procedure van het opeisen van een afkoopsom voor een familielid dat is gedood.  Zeer opvallend is de boete die wordt gesteld op het maken van inbreuk op de Friese vrijheid, wanneer hierbij gebruik wordt gemaakt van messen, grote bogen, wapens met scherpe punten en andere verboden wapens. 

Optreden "De Harmonie" bij Jubileumconcert Wovegas Mannenkoor

dsc_0173.jpg - 150.41 Kb 

 De Harmonie o.l.v. Jan Wijenberg

 Met dank aan Lenus van der Broek voor de foto reportage

Sponsorloop

 

Afgelopen woensdag hebben een aantal leden, met name de allerjongsten, zich ingezet voor de sponsorloop. Zij hebben enorm veel kilometers gemaakt. Ook enkele ouders liepen spontaan mee. Het doel was zoveel mogelijk geld bijeen te lopen voor de aanschaf van nieuwe instrumenten. De organisatie was in handen van Joke de Hoop.

 img_2164.jpg - 80.61 Kb
   Een deel van de lopers maakt zich gereed voor de sponsorloop

Studiedag A orkest

Harmonie houdt studiedag voor galaconcert met Linda Wagenmakers!
Afgelopen zaterdag was een drukke dag voor de leden van het A-orkest van de Harmonie Wolvega. Door middel van een studiedag bereiden zij zich voor op het galaconcert van 11 december aanstaande, waarin medewerking verleend zal worden door Linda Wagenmakers. 

’s Ochtends werd er met het gehele orkest geoefend op een aantal werken die al op de lessenaar stonden en aan een compleet nieuw werk,dat speciaal in het kader van het Stellingwarf 700 is gecomponeerd. Ook al is het concert pas over 2,5 maand toch moeten de te spelen werken nu al goed in de grondverf zitten vindt dirigent Jan Wijenberg. Zo kan hij de resterende tijd gebruiken om de puntjes op de i te zetten.

Sponsorloop De Harmonie

Woensdag 30 september 2009 is er een sponsorloop voor en door alle leden van De Harmonie. Op het Lindecollege lopen de leden vanaf 18.00 uur tot 19.00 uur zoveel mogelijk rondjes. Voor ieder volle kaart, 2,5 km, betalen de sponsors een bedrag. Men kan ook een vast bedrag geven. De doelstelling is om zoveel mogelijk geld bij een te brengen voor de aanschaf van nieuwe instrumenten. Het leuke van deze activiteit is dat jong en oud er aan mee kan doen. Voor informatie kan men contact opnemen met Joke de Hoop 0561-481594.

Harmonie start nieuw muzikaal seizoen met barbecue

Afgelopen woensdag waren de eerste repeties van het nieuwe muzikale seizoen van het A, jeugd- en startorkest van de Harmonie. Er staat weer van alles op het programma. Het programma voor 2010 is nog niet geheel bekend, maar in 2009 staan er in ieder geval twee grote concerten op het programma. 30 oktober samen met het jubilerende mannenkoor uit Wolvega en 11 december het galaconcert met Linda Wagenmakers. Voor de activiteitencommissie de gelegenheid om voor alle drukte aan, een barbecue te organiseren, voor alle leden met aanhang. Het werd een gezellige middag waarin iedereen even weer met elkaar kon bijpraten.

Voorzitter Harmonie loopt vierdaagse Nijmegen

fotos  vierdaagse 035.jpg - 1.32 MbVoorzitter, Roelof Akkersmans, heeft tijdens zijn vakantie de vierdaagse van Nijmegen gelopen. 4 keer 50 kilometer. Na afloop stonden zijn echtgenote, kinderen, ouders en schoonouders hem op te wachten en werd hij terecht in de bloemen gezet.We hebben diep respect voor deze eenmalige prestatie, want we hebben uit betrouwbare bron vernomen dat er geen tweede vierdaagse volgt.

 

 

Op de foto ziet u de voorzitter, met muts, zijn ouders en echtgenote. 

Buitenconcert "De Harmonie"

 

 
img_1890.jpg - 61.17 Kb
                         "De Harmonie" onder leiding van Jan Wijenberg

Afgelopen woensdag, 1 juli, heeft "De Harmonie" onder leiding van Jan Wijenberg, haar laatste concert voor de vakantie gegeven. Het buitenconcert vond plaats in de tuin van Klein Lindestede. Ook vorig jaar werd op dezelfde plaats een concert gegeven. De belangstelling was een stuk groter dan vorig jaar, mede dankzij de vrijwilligers van Klein Lindestede. De toeschouwers waren enthousiast over het programma en voor de dirigent en leden van de Harmonie was het een "warme" afsluiting van dit seizoen. Na de vakantie zal "De Harmonie" zich gaan voorbereiden op het gala concert op 11 december en een optreden bij het jubilerende mannenkoor op 30 oktober.

 

2e concert "op maat"

 

Afgelopen woensdag heeft "De Harmonie" voor de 2e keer een concert "OP MAAT" gegeven. Een deel van het orkest ging op bezoek bij zorgcentrum Lindestede de andere helft ging naar Lycklamastins. De concerten waren zeer afwisselen, van Candle in the wind van Elton John tot een selectie van Abba. Ook een medley van Amsterdamse Liedjes ontbrak niet. De top tien werd door de bewoners zelf samengesteld met op nummer 1 Heb je even voor mij van Frans Bouwer.
Dit initiatief van De Harmonie is volgend jaar zeker voor herhaling vatbaar. Op de volgende pagina ziet u beelden van beide optredens.

 Concert "Op Maat" bij zorgcentrum Lindestede
 img_1877.jpg - 59.11 Kb
  Concert "Op Maat" bij Lycklamastins

 

Geslaagd 2009

Geslaagd!! 

Dit jaar hebben 11 leden van “De Harmonie” examen gedaan en zijn geslaagd.

Klarinet:    Lisette Nanninga, C , Eline Veldman, B en Jessica van Delft, A.
Alt. Sax.:   Max Veldman A.
Trompet:   Jan Yme de Boer, D, Corneel Bouman, C, Marijke Zuurveld, B en Emma Corts, A
Dwarsfluit: Yara Poel, B, Talitha Bootsma en Carlijn de Jong, beiden C.

Iedereen van harte gefeliciteerd.

 

Openbaar D examen Jan-Yme de Boer

img_1825.jpg - 52.72 KbAfgelopen woensdag heeft Jan Yme de Boer op trompet, zijn D examen met succes afgesloten. Jan Yme speelde met begeleiding van "De Harmonie" Concertina van Kees Schoonebeek. Opvallend is de schitterende klank, hetgeen ook in de punten naar voren kwam

 img_1826.jpg - 42.78 Kb

Naast Jan Yme deden ook Ineke Voortman en Laura Dillingh   examen. Laura speelde samen met Laudando uit Appelscha Sometimes Somewhere en Ineke speelde Freewheeling. 

 

Uitstekend bachelor examen Marijke Zijlstra

 

Donderdag 11 juni heeft Marijke Zijlstra, oud lid van onze vereniging een uitstekend resultaat behaald voor haar Bachelor examen. Zij kreeg voor de gehele presentatie een 9!, en mag nu verder met de 2e fase / master. Het programma was zeer afwisselend met o.a. Duo-sonate fur 2 fagotte en Summer Music met medewerking van het Longinus kwintet, waar Marijke ook deel van uit maakt. Ook u kunt kennis maken met de muzikale kwaliteiten van Marijke, op 11 december zal zij als soliste optreden met De Harmonie en zal "Andant E Rondo Ungarese" spelen.                marijke.jpg - 27.40 Kb                                                                     

 

Oranjestad 2009

img_1803.jpg - 73.78 Kb

 

Ook dit jaar zijn we met de jongste jeugd naar Oranjestad geweest.

Heerlijk in de achtbaan, in de zweef, in de bootjes en niet te vergeten het spookhuis.

Niet alleen de jeugd heeft het ontzettend gezellig gehad, ook de "begeleiding" genoot en deed volop mee.

 

 

  

Spek de Kas concert

30 mei gaf De Harmonie een klein concert bij de C 1000 van Jaap Bijsterbosch met als doel extra muntjes voor de kas bij elkaar te spelen. Het winkelend publiek was blij verrast met het spontane concert.

img_1685.jpg - 73.91 Kb

 img_1686.jpg - 83.13 Kb

Lendebloazers spelen in "De Kuip"

Ongeloof en enthousiasme heerst nog steeds onder de leden van ons dweilorkest "De Lendebloazers". Toen zij te horen kregen dat ze zijn uitgenodigd om te spelen voor KNVB bekerfinale SC-Heerenveen tegen FC Twente in de Kuip in Rotterdam waren de reacties  "Dit hadden we niet durven dromen ".   Kijk op zondag 17 mei naar de live uitzendeing van de wedstrijd en wie weet zie je onze jongens en meiden in hun rode jassen.

De Lendebloazers timmeren flink aan de weg. Sinds vorig jaar is er een frisse start gemaakt met nieuwe muziek kleding nieuwe instrumenten en sponsoren. Er is dus flink geinvesteerd, maar de resultaten zijn er dan ook na. Veel optredens en een ontzettend sfeervolle groep. Meer informatie kun je vinden op www.lendebloazers.nl