Spetterend galaconcert van “De Harmonie” met Linda Wagenmakers!

dsc_2281.jpg - 426.11 Kb
fotoreportage Lenus van der Broek

Geweldig, sprakeloos, om stil van te worden, volgend jaar kom ik weer, fantastisch een wereldpremière in Wolvega, zomaar enkele opmerkingen van de vele enthousiaste toeschouwers op het gala concert van ‘De Harmonie”. “De Harmonie” onder leiding van dirigent Jan Wijenberg, start de muzikale avond met Elsa’s Procession van Richard Wagner. Het verhaal in de opera Lohengrin draait om de liefde tussen de Zwaanridder en de jonge Elsa van Brabant. Elsa's Procession klinkt in de opera wanneer Elsa langzaam de trappen van de Kathedraal oploopt waarin ze met de Zwaanridder zal trouwen.

Presentator Tm Zeegers kondigde op zijn geheel eigen manier de nummers aan. Zomaar komisch, dan weer bloedserieus, kortom een positief verrassende presentatie. Saga Candida, is een orkestsuite met 7 hoogtepunten uit de Vlaamse musical met de naam “Zaad van Satan” van de jonge componist Bert Appermont. Een schitterend spektakel waarin een moeder en dochter worden beschuldigd van hekserij in de 17e eeuw. Geen eenvoudige muziek maar het orkest weet er prachtige muziek van te maken. Van liefdes liedjes tot de Duivel, alle facetten komen naar voren. Met schitterende solo’s van Vivian Laarhuis op hobo, Anne Ruiter Schreuder op trombone, Wallie Hemmes op trompet en Marja Kremer op Alt sax. 

In juni jl haalde Marijke Zijlstra haar bachelor met een prachtig resultaat en zij is nu bezig met haar 2-jarige Masterstudie met als leraar Remko Edelaar.  Marijke is jaren lang lid geweest van “De Harmonie” en heeft haar orkest nooit vergeten, u ziet haar ieder jaar weer meespelen. Dit jaar als solist met het prachtige stuk Andante e Rondo Ungarese. Schitterend uitgevoerd door Marijke, een genot om naar te luisteren. 

In opdracht van “De Harmonie” componeerde Carl Wittrock een muziekwerk met de naam “Keuren”. Dit ter gelegenheid van het jubileumjaar “Stellingwarf” 700. Gebasseerd op het landrecht van Stellingwerf uit de 14e eeuw. Het landrecht bestond uit tien rechtsregels, keuren genaamd. Vanavond was de wereldpremière uitgevoerd door “De Harmonie”. Een muziekwerk niet alleen speciaal voor “De Harmonie”, maar ook voor Jan Wijenberg die ook zijn stempel op dit muziekwerk heeft kunnen drukken door hier en daar, in overleg met de componist, een aantal aanpassingen door te voeren. De tijd was kort, het resultaat prima, met prachtige solo’s van o.a. Wally Hemmes en Marijke Zuurveld op trompet. In het midden deel kon men duidelijk “Pieter Poot” met zijn houten been horen. Een uniek en prachtig muziekwerk voor “de Harmonie”.  

Na de pauze werd het publiek stevig op hun plaatsen gezet door de klanken van de schitterende “foute” mars “Unter dem Grillenbander”. Daarna kwam er heel ander spektakel. Samen met Linda Wagenmakers, The New Classics en “De Harmonie” kon het publiek genieten van Let me entertain you en het gevoelige Angels van Robbie Williams, het schitterende nummer uit de musical Miss Saigon, I’d Give My Life For You, met daarna Send in the clowns. Prachtig klonk “de Zee” van Trijntje Oosterhuis. Met haar warme stem brengt Linda Wagenmakers iedereen in vervoering. Tussendoor speelde de Harmonie nog Abba Gold, Lady of Spain en Heal the World van Michael Jackson. Het concert werd samen met Linda Wagenmakers afgesloten met het nummer “This is my Life”. Het publiek genoot en het dak ging eraf! Een staande ovatie voor Jan Wijenberg en zijn muzikanten! Wolvega kan terecht trots zijn op haar “Harmonie”. Met dank aan Lenus van der Broek voor de fotoreportage.